fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

(VIDEO ) I TO JE NOGOMET:  Kako spasiti amatere, priča prvi čovjek NK Zelengaj
Nogomet

(VIDEO ) I TO JE NOGOMET: Kako spasiti amatere, priča prvi čovjek NK Zelengaj 

NK Zelengaj 1948, klub iz rubnog dijela Novog Zagreba, na granici Dugava i Hrelića, natječe se u Drugoj zagrebačkoj nogometnoj ligi. Unazad nekoliko sezona, kad je klub dotakao samo dno, kad ga je stečajni upravitelj likvidirao kao pravnu osobu, izgledalo je da nestaje jedna lijepa tradicija amaterskog nogometa u Novom Zagrebu. No, i tada, kad je travnjak bio viši od kukuruza pred berbu, kad je stari oronuli krov prokišnjavao na toliko mjesta, da se kompjuter morao pomicati nekoliko puta za vrijeme pisanja zapisnika o utakmici, kada su se neki treneri i dobar dio omladinskog pogona „razbježali“ po bolje organiziranim klubovima u okolici, našlo se par ljudi koji su i tada odlučili pokušati spasiti klub. I sada su na odličnom putu da u tome uspiju, ne samo da uspiju, nego i da dosegnu neka zlatna vremena iz sedamdesetdvogodišnje povijesti kluba. Nogometni romantičari, kako si tepaju, ali, uvjerili smo se, zaista to i jesu, po mnogo faktora, predstavljaju svjetlo na kraju tunela nogometne neizvjesnosti amaterskog sporta u Hrvata. Tim povodom porazgovarali smo sa Igorom Kramarićem, predsjednikom NK Zelengaj 1948.
• Kako je došlo do početka vašeg mandata u klubu?
“Klasična priča je to bila, klub je stajao loše, nije baš bilo kandidata, da ne kažem luđaka, koji bi se toga prihvatili. Jer tu treba jako puno utrošenog vremena, ponešto i novaca, poznanstava iz privatnog sektora…U tom trenutku sam bio voditelj veteranske momčadi u klubu, predstavnik „starosjedioca“ i nisam mogao samo skupiti ramena, i odustati. Ipak su tu igrali moji mnogi prijatelji, rođaci, i rukovodili klubom, od kad znam za sebe. Zelengaj je oduvijek bio strast”.

[ZAVRŠETAK SEZONE] Dragi naši navijači, simpatizeri, svi ljubitelji nogometa, prije svega žao nam je što nećemo biti u mogućnosti prvenstvo odigrati do kraja i zajedno se s vama radovati, ali i pokoji put dobro naživcirati. Ipak, ono što smo naslućivali potvrdilo se posljednjih dana, a to jest da nažalost nećemo biti u mogućnosti odigrati prvenstvo do kraja. Natjecanja se isto tako neće nastaviti ni u svim mlađim uzrasnim kategorijama.Silom prilika ova sezona završila je ranije, no to ni u kojem slučaju ne umanjuje uspjeh kojeg je naš klub postigao u natjecanju 2. ZNL 2019/20. Zelengaj 1948 je tako prvenstvo u 2. ZNL završio na petom mjestu i ispunio cilj koji je postavio pred početak sezone – biti pri samome vrhu tablice. To je uspjeh je svih navijača, igrača, stručnog stožera i svih prijatelja kluba, te vam ovim putem zahvaljujemo što smo svi zajedno dio ove lijepe priče. Priče koja nas ne smije uspavati već nam mora dati podstreh da u nadolazećem vremenu doživimo još većih uspjeha! Više informacija o novoj sezoni, novim izazovima, Zelengajevim slavljima i navijanju s tribina znat ćemo u narednim tjednima. A do tada – čuvajte se i pripremajte za nove velike pobjede. Kaj, kaj? Zelengaj! 💚💙💛🧡💜https://zns.hr/novosti/6780-odlluke-io-zns-a-sa-12-elektronske-sjednice-04-05-2020

Gepostet von NK Zelengaj 1948 am Freitag, 8. Mai 2020

• A momčad, igrače treba skupiti, razvijati omladinski pogon…
“Eh, u tome sam pronalazio glavne motive za svoj angažman u klubu. Seniori se nisu dali, iako su bili svjesni da klub nestaje. Jedan sastanak sa njima, njihov žar u očima, želja za borbom, presudilo je. U međuvremenu smo se pojačali, ali, većina tih igrača sa tog prvog sastanka je i dalje u klubu, i zaslužuju da ih spomenem: Eba, Andrej, Mlinka, Veljo, Željo, Tonc, Riba, braća Fumić, Seka, Jura, Živac,…pa Mara, koji se vratio u kvart i svojim iskustvom doprinio promociji u viši rang natjecanja. Postali smo obitelj. Isto tako smo uspjeli organizirati i omladinski pogon, treneri sa licencama, koji su zajedno samnom, počeli od nule, i eto došli do razine da u slijedeću sezonu krećemo sa 6 kategorija omladinskog pogona. To je sasvim solidan broj mladih sportaša, ako se uspoređujemo sa klubovima našeg ranga”.
• I onda je došla Korona…
“Tako je. Obustava svega, taman kad smo se razmahali. Nakon par poraza jesenas, stigli su nam neki novi dečki, koji su se uklopili savršeno. I po znanju i pristupu na treninzima i tekmama, ali i po karakteru. Kao da smo ih zarazili našim otvorenim pristupom i obiteljskom atmosferom. Trenutno smo peti u drugoj ZNL, i da se prvenstvo odigralo do kraja, uvjeren sam da bi mnogima pomrsili planove, a možda i drugu sezonu za redom izborili viši rang natjecanja. Ovako, čekamo odluke Stručne komisije ZNS-a o sastavu liga za slijedeću sezonu. Spremni smo na sve, a potajno u sebi vjerujemo da smo dovoljno dobri i za Prvu zagrebačku ligu. Tu bih naglasio dobru komunikaciju sa Savezom, na čelu sa gospodinom Svetinom, koji vide da smo borci i radnici i da servisiramo svoje obaveze na vrijeme, iako još nemamo izvore financiranja od mjerodavnih tijela. No, i to je pred nama”.
• Priča se da Grad sprema napokon i na Zelengaju obnoviti svlačionice
“Tako je. Trenutno čekamo građevinsku dozvolu za novi objekt , kako bi omogućili sigurnost i komociju sve većem broju djece, i seniora, koji čine klub. Nadamo se da će prve lopate početi kopati temelje objekta u ovoj kalendarskoj godini. Zaista su nam uvjeti loši, infrastruktura je derutna, opasna za korištenje, i uvjeren sam da će gradski oci održati svoje obećanje i pronaći sredstva za spomenuto infrastrukturno ulaganje. Kada se to napravi, klub ima osiguranu budućnost na duže razdoblje, što nam je i jedan od glavnih ciljeva razvoja kluba. Prošlu jesen smo dobili dvije kontejnerske svlačionice, kao prelazno razdoblje do novog objekta”.
• Kako gledate na amaterski nogomet u Zagrebu
“Uh, sad kad sam upoznao većinu klubova iz ZNS-a, vidim da se svi muče. Uvijek je problem materijalne prirode, i svake godine pokoji klub završi na konopcima. A sada, uz ovaj nesretni virus, bojim se da će se još više klubova naći u bezizlaznoj situaciji. Klubovi funkcioniraju na način da primaju sredstva kroz ZNS, za održavanje objekata , te za dio troškova proizašlih iz trenažnih procesa u klubu, priprema utakmica, režijskih troškova…a za dodatni iskorak kluba često treba pomoć sponzora, koji su sve manje široke ruke, teško je odvajati za voljene klubove, kad sponzori i sami loše žive. Pogotovo sad sa dolaskom korone. Amaterski nogomet je temelj profesionalnome. Bez malih klubova nema ni Dinama, niti jake reprezentacije. I tu će se morati pronaći neko novo rješenje. Mi svaku kunu transparentno trošimo, i svrsishodno. Nema čevapa za Upravu, nema putnih troškova, rezanje je na svakoj stavci „proračuna“, samo to je put da se klubovi održe. Voditi ih kao mala poduzeća, sa strogom kontrolom prihoda i rashoda. I da, sa puno ljubavi prema sportu, naselju gdje živiš, dečkima koji su dio kluba”.
• Zvuči teško, ima li što dobro u tom amaterizmu
“Ima, itekako! Trnci me prođu kad se sjetim da je na našoj svakoj tekmi cca 200 gledatelja. Naša mala tribinica se trese kao Dinamov Istok protiv Newcstlea ili Partizana. Pa se onda dogodi da seniori dođu na juniorsku utakmicu, bodre ih 90 minuta, i to sve završi bakljadom. Pa razvoj mlađih kategorija. Neopisiv je ponos kada te kontaktira klub iz HNL-a, i kaže da ti prati neke klince, i da su bolji od njihovih. Znači da dobro radimo. Napomenuo bih da smo aktivni i putem društvenih mreža, gdje smo u korak sa aktualnostima našeg podneblja, a moram nas pohvaliti činjenicom da je jedan naš video uradak pregledalo 50.000 ljudi”…
• Dakle, nema predaje…
“Nema predaje. Idemo dan po dan, bod po bod. Plan je što prije se domoći Prve zagrebačke lige, kvart je zavrijedio još bolje utakmice vikendom. Uz infrastrukturno ulaganje, sve će biti lakše. Roditelji i djeca će se još lakše odlučiti za treniranje nogometa. Ipak je to najvažnija sporedna stvar na svijetu”.

Vezane vijesti

Komentari