Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 ožu 2023

Objava

(VIDEO) IVANIŠEVIĆEV DAN: Podsjetite se prve olimpijske medalje za Hrvatsku
Tenis, Video

(VIDEO) IVANIŠEVIĆEV DAN: Podsjetite se prve olimpijske medalje za Hrvatsku 

Na ovaj dan kada je Goran Ivanišević primljen u tenisku Kuću slavnih red se prisjetiti i prve hrvatske (njegove) olimpijske  medalje otkako je naše samostalnosti. Bilo je to na Igrama u Barceloni 1992. godine, kada je brončanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji osvojio baš on.  Potom je dodao još jednu, u paru s Goranom Prpićem, također brončanu. U trenucima osamostaljivanja Hrvatske, tijekom Domovinskog rata, ova odličja u Hrvatskoj su euforično proslavljena, a potom nam je došla i velika srebrna medalja hrvatskih košarkaša koji su u finalu igrali s jedinim Dream teamom.

Medalja Ivaniševića, te opet Ivaniševića i Prpića, eto, bila su najave žetve medalja koju su naši sportaši ostvarivali kasnije na Igrama 2000. u Sydneyu, četiri godine kasnije u Ateni, potom 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu…  pa sve do  danas kada čekamo novu žetvu na ovogodišnjim Igrama u Japanu.

Zastavu je na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara  uBarceloni 1992. godine nosio baš Goran Ivanišević. Tako da su i te prve olimpijske medalje pod hrvatskom zastavom bile zapravo Samaranchovo odličje. Predsjednik  Međunarodnog olimpijskog odbora  dao je Hrvatskoj zeleno svijetlo za dolazak na Igre, prije službenog priznanja.

Ovo će biti priča i o toj medalji Ivaniševića, kao i onoj osvojenoj s kolegom imenjakom Prpićem. Zbog obje smo bili silno sretni i olakšala nam je čekanje košarkaškog finala protiv Dream teama. Te su teniske i košarkaške dvoboje gledali i hrvatski vojnici ukopani u rovovima štiteći Hrvatsku od srpskih napada.

Goran Ivanišević uistinu je sjajio u pojedinačnoj konkurenciji. Svaki njegov dvoboj na tom olimpijskom turniru bio je naporan, uz pet setova. S puno preokreta, kakvi su uostalom tih godina i izgledali Ivaniševićevi mečevi. Dakle, u pojedinačnoj konkurenciji Ivanišević je do polufinala odigrao na zemljanoj podlozi čak četiri dvoboja. Najprije je sa 6-2, 6-2, 6-7, 4-6, 6-3 svladao Portugalca Motu, a u drugom kolu sa 6-7, 6-2, 1-6, 6-3, 6-2 Nizozemca Paula Haarhuisa. U osmini finala svladao je s 3-6, 6-0, 4-6, 7-6 i 9-7 Jacoba Hlaseka iz Češke i Slovačke, a u četvrtfinalu Francuza Fabricea Santoroa sa 6-7, 6-7, 6-4, 6-4, 8-6. Sve su to bili dramatični dvoboji i Ivanišević je u polufinalu jednostavno ostao bez snage.

Sam Ivanišević često zna i danas reći “kako kao gledatelj ne bi izdržao gledati te svoje mečeve s olimpijskog turnira”.

“U nekim sam dvobojima sam sebi govorio, kad bih pomislio na predaju, da za predaju nemam pravo”!

Pa ga je, kad je već osigurao brončanu medalju, sa 6-3, 7-5 i 6-2 svladao osvajač zlatne medalje, Švicarac Mark Rosset.

Brončana medalja Gorana Ivaniševića bilo je prvo olimpijsko odličje za Hrvatsku, i zauvijek će biti upisano u našoj sportskoj povijest.

Vezane vijesti

Komentari