fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

(VIDEO) NITKO NEMA PRAVO Dragulj poput Roka Prkačina iz baršuna baciti u blato?
Košarka, Sport

(VIDEO) NITKO NEMA PRAVO Dragulj poput Roka Prkačina iz baršuna baciti u blato? 

Zašto se biseri i dragulji drže u čvrstim kutijama obložene baršunom? Da se ne oštete? Navlas isto trebalo bi biti i s mladim znanstvenicima, stručnjacima, talentiranom djecom, sportašima. Trebalo bi! Ali, nije tako! Njih kao da se baca u otpad.

Zoran primjer su događanja s mladim 17-godišnjakom, košarkašom, Rokom Prkačinom, sinom proslavljenog oca, također košarkaša, Nikše. Mladić koji je opčinio svjet na juniorskoj europskoj smotri lani u Novom Sadu postavljen je u situaciju da uopće ili rijetko igra. Što je, složiti će se mnogi stručnjaci i treneri, pravi „zločin” prema nadarenom djetetu.

Mladića valja pošteno predstaviti, rođen 26. studenoga 2002. godine u košarkaškoj obitelji (Roko je prvo od petero djece svoje majke Katarine Prkačin i oca Nikole Prkačina) zarana je krenuo s treninzima, pokazao talent, usredotočenost i volju za radom i usavršavanjem. Gibak, spretan, domišljat, Roko Prkačin ima sve karakteristike budućeg velikog košarkaša, i sad ćemo ustvrditi da se od njega očekuje jako puno. Dugo Hrvatska nije imala takav košarkaški dragulj, nije to pretenciozno kada to ustvrdimo. I zašto onda ne igra? A u Ciboni su se toliko trudili da ga imaju, zove ga se u reprezentaciju, ali ispada da je s nacionalnim dresom tu samo da popuni broj.

Dva detalja u priči oko Roka Prkačina u posljednje vrijeme baš smetaju. Prvi jest nedavna završnica Kupa Krešimira Ćosića u Zadru. Sjetite se, Zadar je pobjednik, ovaj grad je burno proslavio pobjedu svog kluba… Teško je zapravo vjerovati da u finalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića taj živahni i talentirani, pa i odličan igrač i veliki talent Roko Prkačin nije igrao niti jedne jedine sekunde. Bio je statist u velikom događaju u kojem je za njega trebalo biti mjesta. A znamo svi, danas je Cibona baš slaba i ne možemo vjerovati da u takvoj postavi nema mjesta, pa ni za sekundu, za Roka Prkačina. A momak je u tim godinama kad ili gubi ili dobija samopozdanje. Je li riječ o neznanju trenera, nesnalaženju, ljubomori, tu ne možemo dati odgovor, ali ignoriranje Roka Prkačina u Ciboni traje i prije ove završnice Kupa u Zadru…

Pomislili smo, kada je Roko Prkačin dobio poziv za reprezentaciju od izbornika Veljka Mršića, a za europske kvalifikacijske utakmice protiv Švedske i Nizozemske, da se nešto promijenilo. Pomislili smo da je izbornik Veljko Mršić uvidio grešku kolege mu Jelića iz Cibone.

I da će mladić dobiti prigodu. Baš smo se prevarili, i Mršić je u strahu za rezultat talentiranog mladića stavio u stranu, Roko Prkačin je bio u reprezentaciji tek reda radi. Nije bio ni u postavi, odradio je pokoji trening priprema, čak nije sjeo niti na klupu. I to zaista nije dobro.
U Hrvatskoj koja je u košarci dotaknula najnižu razinu od svoje neovisnosti, malo je nadarenih igrača i morali bi ih čuvati kao zjenicu oka. Tretirati i forsirati, pa i istrpiti. Što znači dobiti utakmicu više ili manje u domaćem prvenstvu, ili u ABA ligi. Ako se već tone onda ajmo u potonuću tražiti nešto što će nas prije ili kasnije podići na površinu. A Roko Prkačin svojom kvalitetom i nadarenošću, nadasve željom i entuzijazmom – može biti danas-sutra kotač zamašnjak oporavka naše košarke.

Međutim, ako se ovako nastavi, Roko će stagnirati, jednog dana će i prestati biti mlad. A takvog talenta, tko zna kada ćemo opet imati?

Saznajemo da se i u Hrvatskom košarkaškom savezu vode burni razgovori oko sudbine i tretmana ovoga mladog košarkaša. I da nisu svi na istim početnim položajima. U Hrvatskom košarkaškom savezu postoji institucija – Stručni savjet – tijelo koje je sastavljeno od naših proslavljenih košarkaša. Stručni savjet utemeljen je baš kao korektor i savjetnik za iznalaženje puta oporavka hrvatske košarke.

Predsjednik Stručnog savjeta je Dino Rađa. Ma, i sam predsjednik HKS-a Stojko Vranković ima svoje mišljenje koje ide u prilog boljeg tretmana Roka Prkačina, ali isto ne želi u ovome trenutku uzburkati površinu, napose nakon što je reprezentacija solidno krenula u kvalifikacijama. No, ako takve košarkaške veličine, gorostasi, imaju takvo mišljenje sigurno će, prije ili kasnije, stati na stranu forsiranja Roka Prkačina.

Možda je i za shvatiti te naše trenere koji se u ovoj groznoj rezultatskoj poziciji naše košarke boje svakog poraza, pa se oslanjaju na iskusne i starije igrače. Realno, ajmo reći da nisu hrabri. Ali, ajmo pogledati malo unazad u povijest. Krešo Ćosić vodio je u tinejdžerskim godinama Divca, Kukoča i Rađu na europsku smotru, Mirko Novosel trpio je godinama balavog Acu Petrovića, pa mu je ovaj vratio kasnije sve, obilato s kamatama. Zoran Slavnić, kojeg smo čuli neki dan, tvrdi da će zanemarivanje mladih talenata koštati svaku nacionalnu košarku, pa i srpsku. „Jer, stranac je tu da te podigne na jedan mjesec, a unazadi za godinu dana”.

Početkom siječnja prošle godine Prkačin je priključen prvoj momčadi Cibone. Prvi razred je završio u XI. gimanziji u Zagrebu, a svoje obrazovanje nastavio u Privatnoj sportskoj i jezičnoj gimnaziji Franjo Bučar. I dobar je učenik, predan radu, isto kao i na košarkaškom parketu.

Saznajemo da je sam njegov otac Nikša inzistirao na dolasku svog sina u Cibonu. Nadao se da će tu dobiti pravu prigodu za razvoj. Je li pogijrešio? Ako i jest, pogriješio je u najboljim namjerama za svog sina. Kako je on mogao znati reakciju kluba u kojem za mlade talente očito ne mare.

Mladi Roko Prkačin nedavno je dobio poziv za All star weekend NBA lige, na taj spektakl, Roko nije vidio. A to bi mu bila velika čast. A zašto nije otišao tamo? Vjerovali ili ne? Nije ga pustila Cibona, trener Ivan Velić procijenio je da mu je važnije imati ga u momčadi za završnicu Kupa Krešimića Ćorića. Pa, mu onda u finalnoj utakmice ne da ni sekunde na parketu. Toliko je nevjerojatan taj podatak da je ujedno i impresivan. Cibona u svojim redovima ima velikog, mladog dragulja, konačno se u Zagrebu pojavio istinski talentirani igrač koji se već potvrdio silnim uspjesima u mlađim kategorijama i odavno potvrdio da se može nametnuti u seniorima – a sada ga ignorira. Gdje je problem?

Netko tu mora pod hitno reagirati. Hitno! Mora netko odgovoriti je li Prkačin u Ciboni pod nekakvom suspenzijom, neka nam vele je li trenira ili folira. Mi ga se dobro sjećamo, nastupajući za Cibonu znao je impresionirati publiku željnu da konačno vidi košarkaškog majstora, a ne cijele odrede stranih košarkaša koji samo prolaze kroz Hrvatsku… I ne ostavljaju nam ništa dobroga, već samo uzimaju mjesto našim mladim snagama. Uostalom, odgoj i pružanje šansi mladim košarkašima jedini je put koji može spasiti našu unakaženu i klupsku i reprezentativnu košarku.

Stručnom savjetu i predsjedniku HKS-a na znanje!

Još prije godinu dana, u siječnju 2019. godine, svi su se kleli u Roka Prkačina. Mladi hrvatski košarkaš u samo tjedan dana s Cibonom je osvojio kadetsko, juniorsko i seniorsko prvenstvo Hrvatske, a u sezoni 2018/19. iza sebe ima i naslov prvaka Europe s reprezentacijom do 16 godina, kao i juniorsku ABA ligu. A na četiri od pet natjecanja, Roko je proglašen najkorisnijim igračem turnira.

Ljudi dragi, svi često spominjeno pokojnog Dražena Petrovića. Pa, on je u Prkačinovim godinama sam odlučivao prvenstvo protiv Bosne. Sam samcat. Jer je dobio priliku dvije godine ranije, i jer je struka kluba znala istrpiti talenta. I Rađa to zna, jer ga je Slavnić uvrstio u prvu momčad Jugoplastike kao dječaka. Zato i Dino misli to što misli. I posve je u pravu.

Vezane vijesti

Komentari