fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

28 svi 2022

Objava

(VIDEO) NOGOMET BEZ NAVIJAČA JE NIŠTA Okrutni BBB pomažu narodu kad nitko neće
Nekategorizirano

(VIDEO) NOGOMET BEZ NAVIJAČA JE NIŠTA Okrutni BBB pomažu narodu kad nitko neće 

Iako je mnogo puta naša javnost bila ogorčena nekim istupima, neredima i ponašanjem „Bad blue boysa”, članova Dinamove navijačke skupine – oni su se ovih dana ponijeli kao pravi junaci i istinski zaštitnici svog grada i države. Kao i u Domovinskom ratu.

Suze su ljudima išle na oči kada su u ranu zoru nakon potresa koji je pogodio Zagreb poput oganiziranih postrojba najbolje vojske pohitali do bolnice u Petrovoj ulici, pomagavši trudnicama i medicinskom osoblju u delikatnoj situaciji. A još prije toga pomagali iseljavati i preseljavati bolnice po gradu nakon pandemije koronavirusa.

Sam taj čin ove navijačke skupine pokazuje njenu gotovo pa savršenu organiziranost i užurbanost. Kakvi su nekad nezgodni i brzi na tribini, eto takvi su i kad treba pomoći, uletjeti kada nitko drugi ne može, neće ili ga ne zanima. I na zborno mjesto ih odmah dođe nekoliko stotina. Nevjerojatno, ali je tako.

Iako kroz svoju povijest često raskoljeni, napose u zadnje vrijeme, na dvije skupine, priča je to o onima koji podržavaju klupsku upravu i onima koji se bore protiv nje – BBB su nesumnjivo perjanica hrvatskog navijačkog pokreta, uz splitsku Torcidu.

Skupina je osnovana 1986. godine, no skupina je postojala i prije samo nije imala ime. Za Dinamo i Cibonu uvijek je navijalo nekoliko stotina momaka, išli na gostovanja, bili prava grupa koja je štitila svoje članove i gorljivo navijala za zagrebačke klubove.

Međutim, 1986. godine skupina je dobila ime, legenda kaže da se to dogodilo u Splitu na plaži, kada su Dinamovi navijači bili u simbiozi s Hajdukovom Torcidom, u nerijetkim sudarcima s navijačima srpskih klubova. Postoji i druge varijante kako su BBB dobili ime, po filmu koji je tih dana bio popularan. No, sve je to irelevantno. I da su do danas bili bez imena BBB su pokazali da su snaga. I u sjajnom navijanju, i u devijantnom ponašanju. Opet, mi se vraćamo kako ovih dana zdušno pomažu unesrećenim Zagrepčanima i čak možemo reći da im treba mnogo toga biti oprošteno.

Kao i kod nogometnih momčadi tako se i u navijačkim generacijama mijanjaju članovi, postave, stare zamijenjuju novi, često i žešći i luđi. Legenda BBB Vladimir Galoić Dugi slovio je kao vođa Dinamovih navijača još od kasnih sedamdesetih godina.

Za Dinamo se navijalo na staroj sjevernoj tribini u engleskom stilu, sa šalovima i zastavama na ogradi, ali i na kopljima. No, pojavom imena BBB ostaju organizirani kao u vojnoj hijerarhiji.

Iako su katkad slovili kao malo mekši dolaskom novih generacija očvrsnuli su i čvrsto zaposjeli hrvatsku navijačku scenu, bili opasni u izozemstvu kada su pratili Dinamo. Uglavnom, bili su jaki da jači nisu mogli biti. Teško se tko mogao pohvaliti njihovim „skalpom”.

U našem serijalu – Nogomet bez navijača je ništa – skupina BBB zaslužuje sve pohvale s navijačkog gledišta. Jasno da se ne slažemo s brojnim incidentima i tučnjavama, no to je ovim momcima katkad teško objasniti jer im je to postao stil života. Unatoč što su se raskolili na dvije skupine, ona koja je protiv Zdravka Mamića i njegove uprave je masovnija i ona se još uvijek u znatnom broju pojavljuje na tribinama i na gostovanjima. Raskol je bio toliko dubok da su se članovi dvije frakcije znali međusobno tući na ulicama i tribinama.

Za vrijeme bivše Jugoslavije BBB su bili i na sjevernoj i na istočnoj i na južnoj tribini. Isprva su navijači sami organizirali odlaske na gostujuće utakmice po tadašnjoj Jugoslaviji. “Upamtili” su ih u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Nišu, Titogradu, Skopju, Splitu… U Banja Luci su ih tadašnji milicijske snage masakrirale, jer nisu željeli napustiti stadion, što je naredio sudac Beusan iz Dubrovnika, danas znan kao „oko sokolovo”, komentator sudačkih odluka na nacionalnoj televiziji.

No, BBB su doista branili i obranili Zagreb tog čuvenog 13. svibnja 1990. godine kada je uz pomoć tajnih službi velika grupa navijača Crvene zvezde radila nerede po Zagrebu i na stadionu. Dok su beogradski navijači pušteni da rade što hoće, osiguranje prema BBB je bilo stravično. No, oni su i to probili, zapodjenuli boj i s milicijom i s navijačima Crvene zvede, pa mnogi taj datum uzimaju i kao simboličan dan otpora Hrvatske prema srpskoj agresiji. U neredima koji su uslijedili, pripadnici tadašnje “milicije” slijepo su slijedili upute svojih nadređenih, krenuvši u obračun s navijačima Dinama. Mnogi su uhapšeni, premlaćeni i “obilježeni”. U obranu svojih navijača stao je i tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban. Njegov legendarni skok na jednog od pripadnika “milicije” znakovito je obilježio početak kraja jedne države.

U ratu su BBB bili veličanstveni, veliki broj je krenuo u obranu mlade države, u gardu, policiju, Hrvatsku vojsku. Mnogo ih je poginulo, ispod zapadne tribine je postavljen divan spomenik poginulim „bebačima”, svako malo se nosi cvijeće i održavaju molitve kod tog jedinstvenog spomenika.

I danas su BBB snaga, neupitna. Bolje se ne petljati s njima u sukob. Najveći rival im je splitska Torcida. Koja ovih dana, baš kao i BBB, pomaže narodu. To nam je silno drago vidjeti, snagu koju posjeduju navijačke skupine poput BBB valja preusmjeriti u pozitivu, pa onda viđamo dirljive scene kada ti momci pomažu nemoćnima, potrebitima, ranjenima, trudnicama. I zato su veliki, veći i od svog navijanja koje zna biti urnebesno.

Momci, opčinili ste nas, nastavite u tom pravcu, biti ćete još veći nego što jeste.

Vezane vijesti

Komentari