fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

VILI BEROŠ “Ako budemo disciplinirani pobijediti ćemo do lipnja ili srpnja”!
foto: screenshot/hrt
Korona virus

VILI BEROŠ “Ako budemo disciplinirani pobijediti ćemo do lipnja ili srpnja”! 

U suradnji s njemačkim vlastima na putu za Hrvatsku je još 10 tona zaštitne opreme, koja stiže kamionima ”U prvom ćemo redu opskrbiti zdravstveni sustav i službe koje su izravno u borbi s ovom epidemijom, a ako ostane još opreme one će u slobodnu prodaju građanima”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš u mikrofone novinara Nove  TV, nakon što j edočekao kinesku donaciju.

Veli da je zadovoljan dosad učinjenim:

”Uz promptna postupanja epidemiologa jedan od detalja u kojem se krije dosadašnji uspjeh je u brzoj izolaciji kontakata zaraženih te otkrivanju istih. Za sada nam to uspijeva i to je ključ svega. Kao i naše ponašanje i samozaštita i disciplina građana. Brojke su još uvijek dobre i vjerujemo da je velik dio u tome što su građani poslušali naše apele da se pobrinu za starije te da stariji ne napuštaju domove ako nije nužno”.

Uslijdilo je konkretno pitanje. SMije li se izlaziti uopće van ili ne, našetnju?

”Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma. Ako ćete na ribolov možete sami, nikako u društvu’.

I nastavlja:

“Donacije su uvijek dobre i čin su milosrđa i dobrote, no ovo nije sve donacija. U okviru naših aktivnosti moramo obnavljati robne rezerve, pa smo nastojali osigurati tržište zaštitne opreme i predsjednik Vlade izravno je sudjelovao u ovom”.

O siutaciji u samom zdravstvu veli i eventualnim novim mjerama, kazao je:

“U pripremi je čitav niz mjera planiran za aktiviranje u skladu s epidemiološkom slikom, za sada nema potrebe za tim, ali ako bude potrebno aktivirat ćemo ih. U pripremi je i daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša’. Onako kako ćemo se ponašati, o tome će ovisiti i trajanje epidemije i broj oboljelih. Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji, jer on ovisi o nama samima, o svakome od nas. Ako se budemo odgovorno ponašali, za sljedećih četiri do pet tjedana možemo pobijediti epidemiju. Ako se ne budemo odgovorno ponašali sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati.  Još nešto. Ako se bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja, no ako ne bude tako spremni smo i za takve scenarije.”

Vezane vijesti

Komentari