fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 svi 2022

Objava

VOLITE ALBUME SA SLIČICAMA NOGOMETAŠA? Rješenje za užitak je tu – Stickerpedia
Nogomet

VOLITE ALBUME SA SLIČICAMA NOGOMETAŠA? Rješenje za užitak je tu – Stickerpedia 

Ovo je priča koju znaju svi kolekcionari. Jer je priča o vrijednom kolekcionaru sličica nogmetaša: Koje su mnoge od nas oblikovale u odrastanju i ljubavi prema sportu i nogometu. Nije tajna da čuvanje uspomena, arhiva, sjećanja, pisanih i inih materijala u našem društvu najčešće ovise o pojedincu a ne o jalovim institucijama koje po svojim zabačenim kutovima čuvaju povijesne dragocjenosti, bez ikakve nade da se nešto pronađe ako zatreba.

No, zato postoje entuzijasti. Napose u sportu arhivistika je zanemarena, savezi i klubovi pod teškim financijskim teretom jednostavno nemaju sredstava i moći baviti se svojim arhivama, uspomenama i riznicama.

Entuzijasti! Naša Sportska revija ima za suradnika upravo jednog takvog entuzijastu. Riječ je o mladiću kojem je tek 25 godina, sjajno poznaje povijest nogometne igre i strastveni je sakupljač sličica sportaša, poglavito nogometaša.

Njegovo ime nije bitno, tako sam on to tvrdi, bitno je ono što želi podijeliti s ljudima. A riječ je o jedinstvenoj kolekciji sličica u papirnatom, originalnom obliku, ali i digitalnom, jer takva su vremena.
Ima i svoju facebook stranicu ‘Stickerpediju’ koja je pravi raj za nogometne nostalgičare i arhiviste.

Dakle, on je  zaljubljenik u nogomet, nogometnu povijest i sličice koje se tako uspješno izdaju i sakupljaju po cijelom svijetu. Spomenuti entuzijast nema što nema. Zatražite li ga sličice nekog starog proslavljenog ili novog posve nepoznatog nogometaša on jednostavno otvara svoju arhivu i zatrpava vas sličicama. On ima sve! Makar tvrdi da nema…U razgovoru s kojim ćemo vam ga pokušati predstaviti osjetiti ćete o kakvom se zanesenjaku radi

Otkud u vas tolika ljubv prema sličicama?
„Ljubav prema sličicama se rodila još u djetinjstvu kada sam sakupljao razne sličice ali ponajviše nogometaša od talijanskog Paninija, pa Ledo sličice i štapiće, razne karikature… Bilo je tu i auto-moto sličica. Odrastajući ta ljubav je zapostavljena ali se ponovno javlja 2014. godine. Nakon nekih godinu dana sam i otvorio stranicu gdje sam počeo objavljivati razne sličice ponajviše nogometaša ali i drugih sportaša, a nađe se i pokoja sličica poznatijeg pjevača… Krenuo sam i u slaganje kolaža raznih legendarnih timova ali i onih manje poznatijih te prikaz karijera određenih nogometaša kroz svaku od sezona koje su proveli na travnjaku. Imam bogatu digitalnu kolekciju albuma i sličica, a osim toga vratio sam se i sakupljanju pravih albuma”.
Je li to mukotrpan posao?
„Sakupljanje sličica je vrlo skup hobi. Zahtijeva puno vremena i novaca posebno za one koji se fokusiraju na većinu kolekcija koje izađu u Hrvatskoj ili u Italiji koja je nama vrlo blizu, a tamo se nalazi najveći svijetski proizvođač sličica. Danas se i mnogo razmjena dogovara putem pošte stoga i to uzme vremena. Nekada su sakupljači uglavnom bili djeca koja su se mijenjala u školi i na ulici dok se danas ovim hobijem bave uglavnom odraslije osobe, a djeci su vise interesantniji mobiteli ili play-stationi. Ovaj hobi postaje još mukotrpniji za one koji „jure“ neke rijetke kolekcije ili pojedine sličice koje im fale za popunu nekih starih albuma te rijetke sličice svojih idola.
Vođenje stranice poput moje je mukotrpan posao ali nije toliko stresan kada uživaš u tome što radiš. Svakodnevno potrošim barem sat vremena na slaganje sadržaja kojeg kasnije objavljujem na stranici, a prioritet mi predstavlja objavljivanje sličica povodom rođendana poznatijih i starijih nogometaša. Također imam i blog gdje pišem priče o povijesti Panini sličica. Da budem iskren posla ima preko glave haha.

Koliko u svijetu ima istih zanesenjaka i kolekcionara kao što ste vi?
„U svijetu postoje razne stranice koje se bave sličicama. Neke kao i ja objavljuju sličice raznih nogometaša dok se neke bave istraživanjem starih i rijetkih sličica. Ima i osoba koje na stranicama objavljuju slike punih albuma… Svaka od tih stranica ima svoju ideju i sadržaj”.

A kolika je cijena rijetkih albuma?

U svijetu postoji mnogo rijetkih albuma i sličica. Bazirajući se samo na Panini tu govorimo o prvom uopće Panini albumu koji je posvećen talijanskoj Serie A za sezonu 1961/62. Skupi su i prvi Panini albumi posvećeni svjetskom i europskom prvenstvu. Prvi album svjetskog prvenstva koji je izašao 1970. može koštati od 3000 € pa do čak i 10 000 € ako je u super stanju. Postoji još rijetkih albuma ali teško je sve nabrojati. Bilo je albuma i prije 1961. i talijanske kompanije. Na našem području prve slike/sličice izlaze davnih 30-ih godina za vrijeme bivše Jugoslavije. One su također vrlo rijetke, a time i vrlo skupe.

Kako Hrvatska tu stoji?

„Što se tiče Hrvatske moram reći da je kod nas sakupljanje sličica vrlo popularan hobi. Postoji puno, većinom starijih, kolekcionara sličica. Taj hobi, naravno, prenose i na svoju djecu. Ima i dosta facebook grupa, od kojih je kod nas najpopularnija: Panini kolekcionari Hrvatska, gdje ljudi mogu dogovarati razmjene te prodaju/kupovinu albuma i sličica. Danas se osim EURO i SP albuma sakupljaju i albumi lige prvaka, FIFA 365, Road to albumi (kvalifikacije za velika natjecanja), također ima i albuma filmske i dječje tematike”.

Koliko albuma posjedujte i jesu li ti neki od njih draži nego ostali?

„Posjedujem oko 30-ak albuma. Neki su popunjeni, dok neke još popunjavam. Imam i neke prazne albume. Hobiju sam se vratio prije nekih pet godina stoga i nemam veliku kolekciju. Ne sakupljam sve i svašta već se uglavnom fokusiran na albume svjetskih i europskih prvenstava. Imam i dva albuma talijanskog prvenstva (jedan pun drugi skoro pa prazan), zatim nepopunjeni album francuskog prvenstva, Copa Americu iz 2016. U kolekciji imam i svih pet albuma koji su izašli za naše prvenstvo. Najdraži od svih albuma mi je crni Paninijev album za 50-tu godišnjicu lige prvaka. Album je pun legendarnih klubova i igrača. Ostao mi je u lijepom sjećanju jer sam ga sakupljao kao dječak”.

Najstarije sličice koje posjedujete?

„Najstarije sličice koje posjedujem dolaze iz 1960-ih. To su sličice Tomislava Ivića, Špace Poklepovića i Bajde Vukasa. Prva dvojica su u dresu RNK Splita dok je Bajdo u dresu Hajduka. Nabavio sam ih putem e-baya”, veli nam ovaj gospodin.

Na kraju, dajte si truda i dođite na njegovu facebook stranicu – “Stickerpedia”. Na kojoj ćete ostati zapanjeni, obimom, opsegom i kvalitetom sakupljenih sličica iz zadnjih šesdesetak godina koliko sličica izlaze u razvijenom nogometnom svijetu. Vrijedi pogledati, pročitati, “lajkati”, pratiti.

Vezane vijesti

Komentari