Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

05 velj 2023

Objava

VRLO NEOBIČNO: Osječanin koji je 30 dana bio na respiratoru, opet je pozitivan
foto: pixabay
Korona virus

VRLO NEOBIČNO: Osječanin koji je 30 dana bio na respiratoru, opet je pozitivan 

Koliko je SARS-CoV2, još uvijek neistraženo područje, dokazuje i slučaj 69-godišnjeg pacijenta koji se već skoro dva mjeseca liječi u KBC-u Osijek. O njegovom vrlo neobičnom slučaju za lokalni dnevnik Glas Slavonije svjedočili su njegova kći i zet.

“Koronavirus je uistinu iznimno neobičan i, čini se, svima nama još gotovo potpuno nepoznat. Važno je naglasiti da moj otac nije imao nikakve kronične bolesti, znači, bio je vitalan umirovljenik, koji je redovito odlazio na ples i druženja i živio je sam. Sve je počelo 10. ožujka kada je dobio grlobolju. Obratio se svojoj odabranoj liječnici, koja mu je propisala antibiotike. No antibiotici nisu nikako pomagali i ocu je bilo sve lošije. Potpuno su mu se poremetili okusi, pa je sve što je slatko njemu postalo preslatko i nejestivo, a sve što je slano – preslano. Izgubio je tek i sedam dana gotovo ništa nije jeo te je izgubio čak tri kilograma. Kako je tada već počela epidemiološka situacija s koronavirusom, a suprug i ja roditelji smo troje male djece, nismo željeli ići k njemu, ali smo se jako zabrinuli.

Zbog toga smo nazvali Hitnu pomoć i zamolili da ga obiđu, no oni su savjetovali da se od njegove liječnice zatraži uputnica za Infektologiju KBC-a Osijek. To smo i učinili i suprug je s maskom i uza sve mjere opreza odveo oca u bolnicu. Liječnici su prvo posumnjali da ima upalu pluća i počeli liječenje, no nakon testiranja doznalo se da je ipak pozitivan na koronavirus. Njegovo se stanje pogoršavalo tolikom brzinom da je vrlo brzo završio na respiratoru. Život mu je visio o koncu i liječnicu nisu davali previše nade da će se izvući. Kada se nakon mjesec dana ipak probudio s respiratora, svi su to ocijenili čudom. Vjeruje se da je to ipak zbog toga što u podlozi nije imao nikakvih kroničnih bolesti”, priča kći tog Osječanina.

Ali testiranje je pokazalo koliko je ovaj virus nepredvidljiv.

“Tatu su testirali na koronavirus odmah nakon skidanja s respiratora i test je bio negativan. No kako je mjesec dana ležao na aparatima, mišići su mu potpuno atrofirali i on sada mora s fizioterapeutom ponovo učiti hodati. Tako da je i zbog toga prebačen na Infektologiju. Tamo mu je nakon 48 sati iznova rađen test i opet je bio negativan. Kako je tamo sada već gotovo dva tjedna, došlo je vrijeme da ga otpuste jer nema više nikakve fizičke pokazatelje bolesti, pa su ga još jednom htjeli testirati prije otpuštanja, ali tada se test pokazao pozitivnim.

Znači, dva testa bila su negativna, a treći, nakon dva mjeseca, opet pozitivan. Liječnici su to objasnili vjerojatno nekom zaostalom mrtvom stanicom virusa i velikom osjetljivošću testa. No jasno je da on više nije zarazan te nema nikakve pokazatelje bolesti i osjeća se dobro. Sada se ipak mora čekati novo testiranje koje bi trebalo biti negativno da bi ga se otpustilo iz bolnice”, priča njegova kći.

Zanimljivo je i kako epidemiolozi u ovom slučaju nisu nikako uspjeli pronaći izvor zaraze, odnosno uopće se ne zna kada se i kako ovaj Osječanin zarazio. Naime, nitko od ljudi s kojima se družio i s kojima je bio u kontaktu nije se zarazio, čak ni jedan član njegove obitelji, iako je zet morao biti u samoizolaciji jer ga je on vozio u osječku bolnicu.

Prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju, gdje se obavljaju testiranja na koronavirus za pet slavonskih županija, komentirao je ovaj slučaj za Glas Slavonije.

“Poznat nam je slučaj ovog našeg pacijenta, i nije jedini. Imali smo nekoliko takvih slučajeva, a o istome su još u početku epidemije izvještavali i liječnici iz Koreje. Naime, on zasigurno više nije zarazan, ali moguće je da stanica još izlučuje i producira neki oblik virusa. To zasigurno nije cijela čestica, nego vjerojatno defektna čestica virusa. Defektni virusi neka su vrsta virusnog smeća, a testovi koje rabimo iznimno su osjetljivi i oni to registriraju. S druge strane, moguće je i da bris nije dobro uzet. Treba znati i da proces umnožavanja kod virusa ide u ciklusima, pa nije svejedno kada se testirate i baš zbog toga se rade opetovana testiranja”, kaže prof. Drenjančević.

Vezane vijesti

Komentari