fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

ZAŠTO JE STOJKO VRANKOVIĆ NAJVEĆI: Učinio što nitko u Europi nije, svaka  čast!
Nekategorizirano

ZAŠTO JE STOJKO VRANKOVIĆ NAJVEĆI: Učinio što nitko u Europi nije, svaka čast! 

Ako se dotičemo samo sporta u okviru situacije zbog pošasti koronavirusa ne možemo se oteti dojmu da smo vidjeli malo dobrih, pravovremenih i time najučinkovitijih poteza vodstava saveza, klubova, krovnih organizacija.

Nije se po Europi igralo samo do zadnjeg paničnog trenutka, ma igralo se i kasnije pred praznim tribinama. Igrači su međusobno dijelili zarazu, nitko nije mario za to… I kad su svi vidjeli da je situacija dramatična posegnuli su za prekidima prvenstava.

Međutim, i kad bi prekinuli prvenstvo ili bilo koje natjecanje već su vlastodršci u sportovima obećavali da će se ista nastaviti tog i tog datuma, ili pred praznim tribinama i dvoranama. Ili na bilo koji način, samo što oni ne znaju na koji.

Ruku na srce, jedini pravi potez u Europi učinio je Hrvatski košarkaški savez na čelu s predsjednikom, bivšim čuvenim košarkašom Stojkom Vrankovićem.

Očito izvanredno shvaćajući situaciju Stojko Vranković i djelatnici u Savezu prekinuli su gordijski čvor, što je najpametnije rješenje u ovom trenutku i rekli.

“Gotovo je”!

Pod tim podrazumijevajući da je prvenstvo prekinuto, da se neće nastaviti i da neće biti prvaka. A dajući time do znanja da su bitni samo životi ljudi i zdravlje, a nikakvo “loptanje pod obručima”, kako bi to slikovito rekao košarkaški komentator Slavko Cvitković.

Uistinu, Hrvatski košarkaški savez je to prvi učinio u Europi, učinio je jedini logičan potez. Bez obzira na gubitke. K tome, u HKS-u kojeg pametno vodi Vranković već su se dotakli i jeseni, računajući da ni tada možda situacija neće biti prikladna za igranje. Što je isto mudro i moralno.

Podsjećamo kako točno izgleda odluka HKS-a.

“Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Hrvatski košarkaški savez (HKS) je u srijedu na elektronskoj sjednici Upravnog odbora donio odluku o prekidu svih natjecanja pod svojom ingerencijom i završetku natjecateljske sezone bez proglašavanja prvaka i poretka”.

Kratko i jasno, shvatljivo do bola. A predsjednik Kuće košarke u Hrvatskoj Stojko Vranković kaže:

“Zbog gospodarske situacije u kojoj ćemo se naći u rujnu ili listopadu, kada trebaju započeti lige, već sada treba tražiti određena rješenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektirati na sport. Samim time, želimo da nam eventualne izmjene u sustavu natjecanja budu lakše i dostupnije kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za iduću sezonu”!

Izvanredna reakcija Stojka Vrankvića kojima je posramio sve one koji izmišljaju datume i modele igranja pod svaku cijenu.

Usporedimo to, primjerice, s ovom odlukom. Operativni direktor košarkaške Eurolige Ed Scott izjavio je u razgovoru za španjolski dnevnik El Pais kako vodstvo natjecanja ima nekoliko opcija kako imperativno završiti natjecanje u ovoj sezoni, a jedna je i odigravanje svih preostalih utakmica u jednom gradu koji ima dvije dvorane.

“Imamo četiri mogućnosti. Prva je da natjecanje otkažemo, druga je da sve preostale utakmice odigramo nakon što se smiri pandemija koronavirusa, treća je igranje po ubrzanom tempu, a četvrta nastavak igranja u jednom gradu. Ako izaberemo posljednju mogućnost, tada bi se čitavo natjecanje moglo završiti u roku mjesec dana. Bi li se igralo s gledateljima ili bez njih ovisi o stanju”, rekao je Scott.

Kao gradovi u kojima bi se mogle odigrati preostale uakmice Eurolige spominju se Istanbul, Atena i Moskva. Završni turnir ovosezonske Eurolige trebao se igrati u Koelnu, ali zbog pandemije koronavirusa to se neće dogoditi, a Euroliga će mu kao kompenzaciju ponuditi domaćinstvo “final foura” sljedeće godine.

Gledajući ovakva razmišljanja kod čelništva europske košarke ne možemo se oteti dojmu da je to svojevrsna igra u kojoj svi mogu biti gubitnici. Htijući spasiti kapital uložen u sezonu “izmišljaju” se rješenja.

A postoji samo jedno rješenje. Nema više natjecanja, nema prvaka, biti će vremena za igranje, samo da ova pošast okonča! Kako im to objasniti.

Stojko Vranković je to prvi shvatio i zato je Velik.

Vezane vijesti

Komentari