fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

HAJKA OKO SMANJENJA PLAĆA: Najbolji nogometaši žele sami odlučivati kome će pomagati
Izvor: facebook/kevin de bryne
Nogomet

HAJKA OKO SMANJENJA PLAĆA: Najbolji nogometaši žele sami odlučivati kome će pomagati 

Neki nogometaši iz engleske Premier lige odbijaju prihvatiti smanjenje plaća.

Došlo je tako do svojevrsnog rata između njih i klubova. Direktori klubova smatrali su kako će igrači bez problema prihvatiti njihov prijedlog o rezanju plaća ili otplaćivanju s odgodama bar 30% rate kako bi preživjeli krizu s korona virusom.

No poruka koju su dobili nazad od nekih nije ih zadovoljila:

– Radije bismo dali novac NHS-u (Nacionalna zdravstvena služba) nego pomogli našim bogatim vlasnicima.

Te igrače podržalo je i engleska Udruga profesionalnih nogometaša te je snažno odbrusila političarima koji su popljuvali te nogometaše. Među najistaknutijim licima zasad su zvijezda Manchester Cityja Kevin De Bruyne, golman Tottenhama Hugo Lloris, kapetan Manchester Uniteda Harry Maguire i kapetan Liverpoola Jordan Henderson, no tu su se našli i Cezar Azpilicueta, Troy Deeney, Mark Noble…

Iz Udruge su poručili kako bi takav rez na plaćama igrača zapravo oštetio javne usluge koje se bore s pandemijom:

– Predložen rez od 30% na igračke plaće značio bi oko 500 milijuna funti manje kroz godinu dana što bi državi donijelo preko 200 milijuna funti gubitka na raznim poreznim davanjima. Što takvi rezovi znače Nacionalnoj zdravstvenoj službi? Je li to uračunato u prijedlog Premier lige, je li o tome razmišljao čelnik našeg zdravstva Matt Hancock kada je tražio od igrača da pristanu na rezove?

U subotu je održan sastanak na kojem je sudjelovalo oko 60 ljudi. Bio je tu barem po jedan igrač iz svih 20 klubova Premiershipa, zajedno s izvršnim direktorima, menadžerima i ostalim bitnim figurama. Zaključak sastanka bio je da bi u slučaju prekida sezone gubitak bio do jedne milijarde funti. A igračke plaće velika su svota…

No ta trojica igrača nisu bila zainteresirana.

Jedan od njih je istupio i rekao:

– Svi klubovi su u vlasništvu bogatih ljudi, zašto bismo radili nešto za njih?

Drugi je igrač za Sun rekao:

– Brojni igrači već pomažu na svoju ruku, u tišini.

Ipak, iza njihovih prijedloga ne stoji puka pohlepa. Igrači su nadodali kako bi pristali na rezove ako bi oni mogli jasnije odlučivati o tome gdje taj novac naposljetku ide. Pristali bi na rez od 30% ako će cijela svota ići u zdravstvo. Žele da se donacija Engleskog nogometnog saveza zdravstvu poveća na 20 milijuna funti, kao što žele da klubovi poput Tottenhama plaćaju svoje neigračko osoblje u punoj svoti ako se oni odreknu plaća umjesto da ih šalju na 80% državne potpore.

Bivši nogometaš Leedsa i Manchester Cityja 42-godišnji Danny Mills tvrdi da su igrači spremni pomoći, ali da im sporost u pregovorima to ne dopušta.

– Dogovor se može postići, nije to tako komplicirano. Jasno je da Vlada ne želi ostati bez novca od poreza, ali postoji način kako to riješiti. Kod igrača postoji volja. Potpuno je jasno da su oni voljni pomoći, izjavio je Mills za Sky Sports.

– Igrači Premier lige imaju mogućnosti i imaju novac kojim to mogu učiniti. Mogli bi to i neki drugoligaški igrači, ali oni iz nižerazrednih klubova to ne mogu jer su i oni suočeni s vrlo oskudnim životom. Jasno mi je što PFA želi prikazati ističući brojeve, ali odugovlačenje igrače prikazuje lošima, tvrdi Mills.

– Igrači žele dati novac, žele pomoći, ali zašto su trebala tri tjedna da bi se došlo do točke u kojoj nema zaključka. To nije dobro. PFA sporo reagira, a ni komunikacija im nije bila briljantna. Kod igrača postoji dobra volja, a PFA djeluje kao da ih želi blokirati, istaknuo je bivši nogometaš.

Wayne Rooney nudi nešto drugačiju, rekli bismo širu perspektivu.

– Ja imam 34 godine i dosta sam zaradio, meni rezovi ne predstavljaju problem. No nije svima tako. Zanima me zašto je odjednom cijela nogometaška profesija na udaru? Zašto su nogometaši žrtveni jarci? Ovo je sramotno. Matt Hanckok (ministar zdravstva) u svom dnevnom obraćanju novinarima priča o plaćama nogometaša, ne bi li trebao pričati o nekim drugim stvarima? To je nevjerojatno. Zašto su mu uopće nogometaši u glavi? Možda očajnički želi skrenuti pažnju javnosti sa svoje Vlade i propusta u nošenju s ovom krizom?, upozorava Rooney.

– Razumijem da su nogometaši dobro plaćeni i da se mogu odreći dijela primanja, ali to bi trebalo raditi od slučaja do slučaja, nije svima isto. U momčadi imamo mladog dečka koji živi s majkom u gradskom stanu i plaća mu je 2000 funti. Njemu bi rezovi mogli biti bolni, jer, koliko znam, on izdržava cijelu obitelj. Ljudi se fokusiraju na plaće nogometaša, ali igračka karijera je kratka i nesigurna, dodao je.

Podsjetimo, u Velikoj Britaniji je od izbijanja pandemije COVID-19 od posljedica ove bolesti umrlo više od 4000 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari