Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 ožu 2023

Objava

ZBOG GRIJEHA IZ PROŠLOSTI: Jordan donira čak 100 milijuna $ za borbu protiv rasizma
foto: HINA/EPA/SHAWN THEW
Košarka

ZBOG GRIJEHA IZ PROŠLOSTI: Jordan donira čak 100 milijuna $ za borbu protiv rasizma 

“Posljednji ples”, tv serijal o Michaelu Jordanu i zlatnoj generaciji Chicago Bullsa prikazan u vrijeme prekida sporta zbog koronavirusa, postao je globalni fenomen. Serijal su gledali ljubitelji košarke, ali i oni koje to nisu.

Tjednima su novinari širom svijeta secirali svaki dio serijala, a na površinu su isplivale brojne kontroverze koji su najboljeg košarkaša svih vremena prikazale u mračnim tonovima. Jordan je bio fanatik, kompetitivni manijak i često nasilnik prema suigračima koji su ga se bojali. Vrijeđao ih je, ponižavao, neke je čak i tukao na treningu.

Ipak, možda najviše negativnih reakcija izazvala je jedna obična, naizgled benigna rečenica u jednoj od epizoda.

“I republikanci kupuju tenisice.”

Na prvi pogled ta rečenica ne djeluje posebno dramatično, ali tu izjavu treba staviti u kontekst tog vremena.

Za početak, važno je znati da se politika u Americi dijeli na dvije opcije – konzervativne republikance i liberalne demokrate. Te 1990. bili su izbori za američki Senat, a u državi Sjeverna Karolina, u kojoj je Jordan tri godine pohađao istoimeno sveučilište, demokratski predstavnik Harvey Gannt, prvi tamnoputi gradonačelnik Charlottea, kandidirao se protiv republikanca Jesseja Helmsa, koji je glasio za rasista, zalagao se za segregaciju u školama i protiv proslave Dana Martina Luthera Kinga kao nacionalnog praznika. Helms je bio predstavnik Sjeverne Karoline u Senatu od 1973., a pobijedio je i na tim izborima 1990., kao i 1996. godine.

Gannt je smatrao da bi mu javna potpora superpopularnog sportaša pomogla da pobijedio na izborima, ali Jordan mu ju je odbio dati jer se nije želio petljati u politiku. Nije osobno poznavao Gannta, nije bio ni upoznat s političkom situacijom, a znao je da mu biranje strane može naštetiti u poslovnom smislu, odnosno odvratiti republikance od kupnje njegovih tenisica.

Jordana je zbog toga napala cijela crnačka zajednica u Americi, a otvoreno su ga kritizirali i veliki navijač Bullsa Barack Obama te veliki Kareem Abdul-Jabbar. Najveći se u serijalu opravdavao, pokušao se izvući i na svoj se način ispričao zbog toga što je rekao prije točno 30 godina.

Danas, kad Amerika gori u neredima nakon brutalnog policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda te kad je na rubu građanskog rata, Jordan je jednim potezom ispravio ono što je rekao 1990.

“Užasno sam tužan, povrijeđen i jako ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Sad je dosta. Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može razdijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorirati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim prosvjedima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. O ovome problemu moramo raditi svi zajedno. Obitelji Georgea Floyda želim izraziti sućut i suosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda”, napisao je Jordan na Twitteru.

Jordan je sad odlučio napravi i korak više te se konkretno uključiti u borbu protiv rasizma. Donirat će 100 milijuna dolara organizacijama koje se bore protiv rasizma.

”Jordan brand smo, crna zajednica. To je više od jednog čovjeka, to je obitelj. Predstavljamo ponosnu obitelj koja je preskočila sve prepreke, borila se protiv diskriminacije širom svijeta i koja je radila svakog dana na tome da izbriše mrlju rasizma ili štetu nepravde. Danas objavljujemo da će Michael Jordan i Jordan brand donirati 100 milijuna dolara tijekom sljedećih deset godina organizacijama posvećenim osiguravanju rasne jednakosti, socijalne pravde i većeg uspjeha u obrazovanju”, stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Komentari