Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

27 ožu 2023

Objava

ZNANSTVENICI S PRINCETONA: Ljeto neće obuzdati koronavirus!
foto: pixabay
Korona virus

ZNANSTVENICI S PRINCETONA: Ljeto neće obuzdati koronavirus! 

Ljetne temperature na sjevernoj polutki vjerojatno neće znatnije utjecati na pandemiju koronavirusa, tvrde znanstvenici s Princetona.

Nekoliko statističkih studija provedenih posljednjih mjeseci pokazalo je slabu povezanost klime i koronavirusa – što je vlažnije i toplije, manja je vjerojatnost njegova širenja. No riječ je o preliminarnim podacima i poveznica između klime i Covida-19 još je u mnogome nepoznata. Studija s Princetona, objavljena u časopisu Science, ne isključuje tu korelaciju, ali zaključuje da je utjecaj klime na širenje virusa “skroman”.

– Naša otkrića pokazuju da će se bez učinkovitih mjera kontrole virus nastaviti širiti i za toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju, kaže se u studiji.

– Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus, rekla je Rachel Baker s Princetona.

U zemljama poput Brazila toplije vrijeme nije imalo većeg utjecaja na pandemiju

Premda klimatski utjecaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih koronavirusa i gripe, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na Covid-19.

– Zamjećujemo određen utjecaj klime na raširenost i “tajming” pandemije, ali općenito govoreći, virus će se nastaviti širiti jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta, pojasnila je Baker. Podsjeća pritom na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vrijeme nije imalo nekog većeg utjecaja na pandemiju.

– Ne čini se da klima regulira širenje virusa, naglasila je.

Bez mjera kontrole ili cjepiva – virus će se nastaviti kretati

– Bez mjera kontrole ili cjepiva, virus će se nastaviti kretati među velikim dijelovima svjetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, nakon što mu se smanji “zaliha” ne izloženih domaćina, kažu autori.

Za potrebe studije oni su proveli nekoliko simulacija o tomu na koji bi način virus mogao reagirati u različitim klimatskim uvjetima. U svima je klima postala faktor tek nakon što su veliki dijelovi populacije stekli imunitet.

– Što se u populaciji izgradi više imuniteta, to će utjecaj klime na virus rasti. Tek će tada velika pandemija postati sezonska infekcija, kazala je Baker.

Vezane vijesti

Komentari